Finish;   English;   Swedish;

Plastiikkakirurgia – yleistä

Plastiikkakirurgia – yleistä

 

Plastiikkakirurgia alkaa aina huolellisesta arviosta. Yleensä potilas on käynyt ennen leikkauspäivää sairaanhoitajan tai lääkärin konsultaatiossa, joka on maksuton. Tämän jälkeen on jäljellä vielä plastiikkakirurgi Riikka Veltheimin konsultaatio ennen leikkausta. Tutustu Veltheimin ansioluetteloon.

Kirurgin konsultaatiossa tehdään taustatyötä asiakkaan mahdollisesta sairaushistoriasta ja fyysisistä ominaisuuksista. Plastiikkakirurgi kuuntelee asiakkaan odotuksia siitä, mitä asiakas toivoo saavuttavansa toimenpiteellä. Tällä tavoin kirurgi voi tehdä päätöksen, onko kyseinen toimenpide mahdollinen ja ovatko asiakkaan odotukset ja motiivit toimenpiteelle oikeat. Joissain tapauksissa saattaa olla parempi olla tekemättä toimenpidettä.

Kirurgi tarkastelee yhdessä asiakkaan kanssa korjattavaa aluetta. Asiakas ja kirurgi miettivät mahdollisesti tehtävän toimenpiteen kirurgisia tekniikoita tai esimerkiksi implanttien kokoa, muotoa, materiaalia. Tässä on vielä mahdollisuus miettiä, onko juuri nyt oikea hetki kirurgiselle toimenpiteelle vai voidaanko sitä lykätä  myöhemmäksi ja käyttää vielä ei-kirurgisia menetelmiä. Kirurgin kanssa voidaan myös käyttää Crisalix 3D -ohjelmaa, jolla saadaan osviittaa siitä, miltä hoidettava alue (kasvot/rinnat) näyttävät leikkauksen jälkeen. Konsultaation ja 3D-ohjelman avulla potilas saa realistisen kuvan tuloksesta.

Plastiikkakirurgi kertoo toimenpiteistä, sen jälkihoidosta ja mahdollisista riskeistä. Myös asiakkaalla on mahdollisuus kysyä häntä askarruttavia kysysmyksiä toimenpiteeseen ja jälkihoitoon liittyen. Suosittelemme kaikille leikkauspotilaillemme lymfahoitoa ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Lymfahoito nopeuttaa toipumista ja vähentää turvotusta leikkausalueella.

Kirurgin konsultaatio maksaa 100€.

Lue lisää plastiikkakirurgi Riikka Velthamin koulutuksesta ja ammatillisesta kokemuksesta.

Huolehdi sekä fyysisestä että psyykkisestä kunnostasi ennen leikkausta. Liikunta, terveelliset elämäntavat ja terveellinen ruokavalio auttavat sinua voimaan hyvin. Myös leikkausalueen ihoa on syytä hoitaa huolellisesti ennen toimenpidettä. Aloita Arnizen™-voiteen käyttö jo paria viikkoa ennen leikkausta.

Riikka Veltheim kokemuksia

Ohje leikkaukseen tulevalle

Nukutus

Nukutus on osa joitakin plastiikkakirurgisia toimenpiteitä.

Cityklinikalla osa toimenpiteistä tehdään nukutuksessa. Olipa kysymys suuresta tai pienestä plastiikkakirurgisesta leikkauksesta, nukutus mietityttää monia potilaita.
Tähän olemme keränneet tietoa siitä,

 • mitä ennen nukutusta tapahtuu
 • mitä nukutuksessa tapahtuu
 • mitä nukutuksen jälkeen tapahtuu
 • millaisia vaihtoehtoja on olemassa
 • mitä riskejä nukutukseen liittyy

 

Nukutus – mitä sitä ennen tapahtuu?

Ennen nukutusta on tärkeää selvittää yleinen terveydentilasi. Tämä tapahtuu ennen kuin aika leikkaukseen varataan. Takaamme turvallisuutesi kirjaamalla ylös ajantasaisen tiedon terveydentilastasi tarkasti ja yksityiskohtaisesti.
Ennen leikkausajankohdan varausta voitkin miettiä jo etukäteen läpi seuraavia asioita:

  • aiemmat ja nykyiset sairautesi
  • aiemmat toimenpiteet ja leikkaukset
  • tämänhetkinen lääkitys
  • viime kuukausien aikana käytetyt lääkkeet
  • allergiat
  • aiemmat nukutukset ja mahdolliset komplikaatiot
  • onko lähisukulaisella ollut komplikaatioita nukutettaessa
  • paino
  • hampaiden kunto
  • matkapahoinvointitaipumus

Nukutuslääkärille on tärkeää kertoa, mikäli Sinulla on hengitystietulehduksia, kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia. Nämä voivat lisätä komplikaatioiden riskiä nukutuksen yhteydessä.
Ennen nukutusta on tärkeää kertoa hoitohenkilökunnalle kaikista syömistäsi lääkkeistä.

Valmistautuminen nukutukseen ja leikkaukseen

Korkeaa verenpainetta on syytä tarkkailla ennen leikkausta. Leikkausta edeltävinä kuukausina kannattaa mitata tai mittauttaa verenpaine muutaman kerran. Ota yhteyttä meihin, jos verenpaineesi on liian korkea.

Suosittelemme, että potilas pitää taukoa estrogeenilääkkeiden syömisessä leikkauksen yhteydessä. Mikäli syöt estrogeenia (esim. yhdistelmäehkäisypillerit, estrogeenia sisältävät hormonikorvaushoidot), on hyvä lopettaa hormonihoito kuukausi ennen leikkausta ja aloittaa lääkitys taas kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Tupakointitauko on hyväksi. Suosittelemme tupakoinnin lopettamista viimeistään neljä viikkoa ennen toimenpidettä. Myös leikkauksen jälkeen on hyvä olla neljä viikkoa tupakoimatta. Tauko tupakoinnissa vähentää huomattavasti komplikaatioiden mahdollisuutta. Myös leikkauksesta toipuminen ja haavan paraneminen sujuvat nopeammin, jos potilas on ilman tupakkaa muutaman viikon ennen leikkausta ja sen jälkeen.

Joitakin lisäravinteita kannattaa välttää kahden viikon ajan ennen leikkausta. Vältettäviä lisäravinteita ovat esimerkiksi Omega-3-tuotteet sekä E-vitamiinilisät, koska ne lisäävät verenvuotoa.
Samasta syystä ennen leikkausta ei kannata syödä myöskään asetyylisalisyylihappoa sisältäviä särkylääkkeitä. Autamme Sinua mielellämme kaikissa lääkkeisiin ja luontaistuotteisiin liittyvissä kysymyksissä.
Mikäli Sinulla on reseptilääkkeitä, niiden käyttämisestä on syytä puhua hoitavan lääkärin kanssa. Osa lääkkeistä voidaan leikkauksen ajaksi vaihtaa toisiin. Mitään vaihdoksia ei pidä tehdä ilman lääkärin ohjeita.
Sydän- ja verisuonitautilääkkeiden ottamista jatketaan normaalisti. Lääkkeet otetaan myös leikkauspäivänä.
Muistathan ilmoittaa hoitohenkilöstölle ennen muuta verenohennuslääkkeistäsi.

Mikäli lääkäri määrää Sinulle leikkauksen jälkeen otettavia lääkkeitä, nämä on hyvä hakea ennen leikkausta. Reseptiasiat Cityklinikalla hoidetaan kuntoon hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää, joten syytä huoleen ei ole.

Paasto

Paasto-ohjeiden noudattaminen on hyvin tärkeää. Näin minimoidaan leikkaukseen liittyviä riskejä.
Oksentamisesta leikkauksen yhteydessä voi seurata vakavia komplikaatioita (esim. keuhkokuume).

Ruoka-aineet eroavat toisistaan sen suhteen, kuinka nopeasti ne sulavat varsalaukussa. Lähtökohtaisesti nesteet poistuvat vatsalaukusta nopeammin kuin kiinteä ruoka. Kuitenkin myös nestemäisillä ruoka-aineilla on eroja. Appelsiinimehu, jugurtti ja hiilihapotetut virvoitusjuomat ovat vatsalaukussa pidempään kuin vesi, omenamehu ja kahvi.

Älä syö mitään kiinteää ruokaa kuuteen tuntiin ennen leikkaukseen saapumistasi. Sääntö koskee myös keittoja, jugurttia ja muita tämänkaltaisia ruokia.
Paasto koskee myös tupakkaa, nuuskaa, purukumia kurkkupastilleja ja muita vastaavia.
Voit juoda ns. kirkkaita nesteitä eli vettä, mehua, teetä tai kahvia ilman maitoa vielä kaksi tuntia ennen leikkaukseen tuloasi.

Nukutus – usein esitettyjä kysymyksiä

Onko olemassa erityyppisiä anestesian muotoja?

Kivunpoistoon on olemassa ainakin kolme erilaista tapaa.

1. Paikallispuudutus: Paikallispuudute injektoidaan leikkausalueen kudoksiin. Paikallispuudutuksessa voidaan hoitaa monet kirurgiset toimenpiteet ilman kipuja. Puudutettaessa potilaalle voidaan antaa myös pieni annos rauhoittavaa lääkettä (sedatiivi). Joskus potilaan suoneen voidaan pistää puudutusaineen lisäksi myös kipulääkettä.

2. Spinaali- ja epiduraalipuudutukset ja muut puudutukset, joiden avulla saadaan hyvä kirurginen anestesia tietylle kehonalueelle.

3. Yleisanestesia: potilas leikataan nukutuksessa. Yleisanestesian aikaansaamiseksi käytetään useiden eri lääkkeiden yhdistelmää. Turvallinen yleisanestesia onkin varsin vaativa erikoislääketieteellinen tehtävä. Anestesian tasoa ja potilaan elintoimintoja täytyy seurata koko anestesian ajan ja myös heräämisen jälkeen.

Nukutuksen riskit

Viimeisten 25 vuoden aikana nukutusmenetelmät ovat kehittyneet paljon. Nykyisin riskit ovat minimaaliset, mikäli kaikki tapahtuu ammattitaitoisesti.
Ennen nukutusta anestesialääkäri tutkii potilaan tarkoin ja kartoittaa mahdolliset riskit. Anestesialääkärin tulee tietää kaikki leikkauspotilaan terveydentilaan vaikuttavat yksityiskohdat.

Potilasturvallisuutta lisää myös käyttämämme Kendall SCD-kompressiojärjestelmä, jonka on kliinisesti todistettu vähentävän sekä syvän laskimotukoksen että keuhkoveritulpan vaaraa.

Nukutusta ei tarvitse pelätä.

Kuinka anestesialääkäri tietää, kuinka paljon tarvitaan nukutusaineita?

Standardiannosta ei ole olemassa, ja kaikki nukutukset räätälöidään yksilöllisesti. Potilaan ominaisuudet sekä leikkauksen luonne vaikuttavat siihen, miten nukutus etenee.
Kaikki meistä reagoivat anestesiaan hieman eri tavoin. Erot johtuvat muun muassa perintötekijöistä, terveydentilasta ja aineenvaihduntatekijöistä. Nukutusaineen määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon leikkauspotilas painaa, minkäikäinen hän on, onko hän mies vai nainen, käyttääkö hän säännöllisesti jotain lääkitystä ja millainen hänen yleiskuntonsa on.

Nukutuksen aikana kehon toimintoja (mm. sydän, verenpaine, hengitys) tarkkaillaan, mitataan ja rekisteröidään.


Miksi ennen leikkausta on paastottava?

On hyvin tärkeää, että vatsalaukku on tyhjä ennen nukutusta tai sedaatiota vaativaa leikkausta. Nukutuksen yhtedyessä vatsan ja kurkun refleksit eivät toimi normaalisti. Tämän vuoksi vatsalaukun sisältö pyrkii helposti ylös ja henkitorven kautta keuhkoihin. Joutuessaan keuhkoihin vatsan happamat sisällöt saattavat helposti keuhkovaurioita, jotka ovat pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia.


Miksi luontaistuotteiden, vitamiinien ja ravintolisien syömisessä on pidettävä taukoa?

Toimenpiteen yhteydessä annettavat lääkkeet ja ravintolisät saattavat aiheuttaa ei-toivottuja yhteisvaikutuksia. Osa luontaistuotteista lisää verenvuototaipumusta, mikä ei ole hyväksi leikkauspotilaalle. Jotkin ravintolisät saattavat vaikuttaa kipulääkkeiden toimintaan.
Suosittelemme, että ravintolisien, vitamiinien ja luontaistuotteiden syöminen lopetetaan kaksi viikkoa ennen leikkausta ja aloitetaan uudestaan vasta, kun kipulääkkeitä ei tarvita.


Pitääkö lääkkeiden syöminen lopettaa ennen leikkausta?

Ennen toimenpidettä on tärkeää hyvissä ajoin kertoa leikkauslääkärille omasta lääkityksestään. Suurin osa lääkkeistä ei aiheuta mitään toimenpiteitä, ja niiden syömistä voidaan jatkaa normaalisti leikkauspäivään saakka. Mikäli Sinulla on diabetes tai käytät verenohennuslääkkeitä, anestesialääkärin on ehdottomasti tiedettävä asiasta ja ottaa lääkityksesi huomioon nukutuksen yhteydessä.

Pitääkö minun pelätä leikkausta ja nukutusta?
Ei. Olet turvallisissa käsissä, kun Sinut leikkaa ammattilaistiimi. Ennen leikkausta on hyvä kuitenkin perehtyä tarkoin ohjeisiin ja noudattaa niitä.
Kun valmistaudut leikkaukseen ohjeiden mukaan, leikkaukseen ja nukutukseen liittyvät riskit vähenevät entisestään. Myös toipuminen sujuu vaivattomammin, kun olet valmistautunut hyvin ja huolellisesti.

Mikäli Sinulla on kysyttävää leikkauksesta tai anestesiasta, kysy meiltä. Palvelemme sinua mielellämme.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen alkaa toipuminen, joka etenee jokaisella yksilöllisesti. On tärkeää kuunnella kehonsa viestejä ja rakentaa toipumisaika tarpeeksi rauhalliseksi. Lymfahoidon on todettu nopeuttavan toipumista ja vähentävän toipumisvaiheisiin liittyvää kipua ja turvotuksia.


Kaikkein tärkeintä on välttää fyysisiä aktiviteetteja ja rankkaa urheilua. Rauhalliset kävely- ja ulkoilulenkit ovat usein kuitenkin hyväksi. Annamme jokaiselle potilaallemme tarkat ohjeet toipumiseen ennen toimenpidettä, jotta leikkauksen jälkeen kaikki sujuisi mahdollisimman hyvin ja vaivattomasti.

 

On tärkeää, että odotuksesi ovat realistiset. Leikkaustulokset vaihtelevat ihmisten välillä. Leikkauksen ja toipumisen kulusta sekä toimenpiteen lopputuloksista keskustelemme tarkoin jo ennen leikkausta sekä maksuttoman konsultaation että kirurgin konsultaation aikana.

 

Kun menet kotiin leikkauksen jälkeen, saat mukaasi Cityklinikan ja sinut leikanneen kirurgin yhteystiedot. Älä epäröi ottaa yhteyttä. Palvelemme sinua mielellämme kaikissa toipumiseen liittyvissä asioissa.

 

Koska monet leikkauksistamme ja muista toimenpiteistämme tehdään kasvojen alueelle, on tärkeää hoitaa ihoa säännöllisesti ja huolellisesti myös leikkauksen jälkeen.

 

Leikkauksen jälkeen – ohjeita toipumisajalle

· Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä paikallista turvotusta ja verenpurkaumia haavan seudulla. Lievää veren- ja kudosnesteen tihkumista saattaa esiintyä noin kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. Mustelmia voit hoitaa Arnizen™-voiteella ja arpia Scarsilc-geelillä.

· Fyysistä rasitusta ja painavien tavaroiden nostelua sekä äkkinäisiä liikkeitä tulisi välttää vielä ompeleiden poiston jälkeen noin kahden viikon ajan.

· Vältä puristavia ja hiostavia vaatteita haava-alueella. Hyvä ravitsemus ja kunto edistävät leikkauksesta toipumista.

· Noudata hoito-ohjeita ja muista saapua jälkitarkastukseen sovittuna ajankohtana; muuten emme valitettavasti voi ottaa vastuuta leikkauksesi jatkohoidosta.

· Annamme mielellämme lisätietoja leikkauksistamme. Ota yhteyttä myös leikkauksen jälkeen heti, jos on jotain kysyttävää.

Ota yhteyttä

Me tahdomme antaa aikaamme sinulle. Konsultaatiokäynnillä voit keskustella esteettisen lääketieteen ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti juuri niistä asioista asioista, joihin etsit ratkaisua.

Ensimmäinen konsultaatiokäynti Cityklinikalla on aina maksuton, eikä se sido sinua mihinkään.

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon nyt.